Matte

Ja vem (och vad) är matten till den där bruksterriern och den där kelpien då? Vi försöker ta den korta versionen…

Jag heter Lotta och växte upp i Rättvik i Dalarna. Pappa var hundförare inom polisen så schäfer fanns i hemmet från när jag var i fyraårsåldern tills jag flyttade hemifrån. Det var Axa och Hain som man kan läsa mer om här. Själv ägnade jag fritiden åt hästar.

När jag fyllde 20 gjorde jag som alla andra ungdomar i Dalarna; jag flyttade till Stockholm. Där blev jag kvar i nio år innan jag träffade “husse” och flyttlasset gick till Borås 1989. Där verkar jag ha landat?

Under Stockholmsåren skaffade jag två katter, Sudden och Skorpan, som senare ingick i flyttlasset till Borås.

När vi flyttade till hus på landet var det dags för första egna hunden. Jag hade längtat länge men det hade inte varit praktiskt möjligt. Att det skulle vara en schäfer var självklart. Tyvärr blev inte Dixie den hund jag ville ha. En äkta problemhund var vad jag fick. I sju år jobbade vi på och många tårar fälldes, inte enbart pga uteblivna tävlingsframgångar utan för att livet med henne var oerhört jobbigt och komplicerat, för oss båda. Till sist lyckades vi i alla fall bli uppflyttade till lägre klass spår. Samma år fick hon tyvärr cancer (galopperande juvertumörer…) och vi tvingades avliva henne.

2000 flyttade Iza in och 2006 kom Karlsson. 2014 var det dags för Maro.

Hästarna har funnits med till och från fram till 2004 då jag lade ner ridningen. Jag saknar det faktiskt mindre än jag trodde…

Efter många år i Borås Brukshundklubb bytte jag 2012 till Kind Brukshundklubb där jag varit på läger varje sommar sedan 2002. Lite längre att åka men en ack så trevlig klubb och min lust till ideellt arbete vaknade igen. Just nu är jag bl a webmaster och några år har jag ingått i lägerkommittén. Jag är även tävlingssekreterare och instruktör. Tidigare var jag testledare för MH men den auktorisationen har jag medvetet låtit gå ut.

Brukset, och framför allt spåret, ligger mig varmt om hjärtat men när Karlssons spårkarriär var över gav vi oss på söket. Det passade honom fint, i synnerhet när han fick bli skallhund, men tyvärr blev han skottberörd efter vår första söktävling så då la vi ner den karriären. Spår (högre klass), sök (lägre klass) lydnad (“gamla” klass III) och rallylydnad (RLD N, RLD F, RLDA och start i mästarklass) har jag tävlat med Karlsson. Med Iza körde jag också en del agility fast inte särskilt seriöst utan mest för att det var roligt och vi tävlade aldrig officiellt.

Fritiden består till största delen av hundträning, ideellt arbete, foto och – på sommarhalvåret – pelargoner. Husvagn har vi och den utnyttjas ganska flitigt på sommaren, framför allt under semestern.

Varför en egen hemsida då? Är inte det lite överambitiöst när man har en blogg, och Facebook, och Instagram, och…? Svaret är; mest för att det råkade vara rea på domäner och webbhotell för några år sedan och nu vill jag inte gärna släppa domänen “bruksterrier”. 😉 Dessutom tycker jag det är roligt med design och att lära mig nya saker.

Vill man veta mer kan man skicka ett mail på lotta[at]bruksterrier.se.

Matte_foot

Comments are closed.